10 начина децата да заобичат книжките

logoped10 начина децата да заобичат книжките

Четенето може да отвори вратите на цял нов свят за детето – свят, в който то да се потопи, да изгради мечтите си и да ги изживее. Освен това, четенето е важно за по-нататъшния успех в училище и способността му да учи. Четенето е важно занимание и е дълг на всеки родители да отвори за детето си вратата към книгите по увлекателен начин.
• Определяне на време за четенe
Преди да очакваме, че децата ни ще посегнат сами към книгите, трябва да ги научим, че това е забавно занимание, като прекарваме известно време заедно в четене. Ако още от рана възраст четем редовно на децата си и развиваме речника и изказа им, ще им помогне по-късно да търсят сами забавните приказки и истории, скрити между кориците на книгите. Дори когато сме ги научили да четат трябва да им дадем време да усъвършенстват уменията си по четене преди да ги пуснем сами да четат. В началото е важно да прекарваме известно време с тях, да започваме да четем заедно историята, докато тя не ги увлече да продължат сами.

• Да обградим децата си с материали за четене
Преди да посегнат към книгата децата трябва да я харесат. Затова трябва да възпитаваме у тях вкус към визуалното, към красивите илюстрации и същевременно да ги снабдяваме с интересно изглеждащи книги – красиви илюстрации, заглавия и истории, които да ги примамят да ги прочетат. Важно е книгите, които им купуваме да отговарят на тяхното ниво на умения – не можем да очакваме дете, което сега се учи да чете, да иска да прочете книга с изпълнени с текст страници и почти без илюстрации.
Добра идея е да поставим по една-две книги на места, където детето ще ги види и ще посегне към тях – в колата, на етажерки, близо до нивото на очите им, до леглото им, дори до телевизора, току-виж приказките се окажат по-интересни от филмчетата.

• Определяне на време за четене за цялото семейство
Четенето е спокойно начинание и изисква уталагане на страстите. Не можем да искаме детето ни да потъне в историята на книгата, ако около него се развихрят интересни неща – пуснат е телевизор, възрастните разговарят оживено, всеки е зает трескаво с нещо и т.н. Ако определим час от деня, в който цялото семейство сяда с книга в ръка – в пълно спокойствие и тишина, може би децата ще открият очарованието на момента и също ще се присъединят към приятната традиция. Не е необходимо това време да е прекалено дълго – 30 минути на ден е напълно достатъчно, за да могат малките да подобрят техниката си на четене.

• Колко е важно да можеш да четеш
Важно е да покажем на децата защо е полезно четенето – не само за интересни книжки и истории, но и за да им е по-лесно в живота. Хубаво е да им показваме табели с насоки, надписи, важни съобщения, прогнозата за времето, менюто в ресторанта, обява за нов детски филм или представление – да им покажем, че четенето може да има много полезен характер.

• Разходки до библиотеката
Ако покажем на децата детския отдел в библиотеката, те ще останат очаровани от огромния и цветен свят на книгите. Ако направим разходките до библиотеката традиция, те ще заобичат книгите и ще се почувстват примамени от свят.

• Да ги насърчаваме
Да се опитват да четат все по-добре изисква големи усили от страна на малките читатели. А нашата задача е да ги поощряваме. Всеки малък напредък, всяко ново умение трябва да бъдат забелязвани и отчитани, за да подобрим мотивацията им. Те ще искат да стават все по-добри, ако осъзнаят, че са способни и че ние го забелязваме – защото ние сме най-ценните хора за тях.

• Ако детето се затруднява
Ние, семейството, сме най-важните хора и единствените, които могат да му обърнат индивидуално внимание. Важно е именно ние да сме тези, които ще открият проблемите по пътя към четенето (като затруднения в изговарянето на определени звуци или комбинации от звуци, изчитането на букви или комбинации от букви). Нека това не се случи в училище и от учителките – защото тогава детето ще се почувства объркано, смутено от останалите и демотивирано. Важно е да сме открили проблемите преди да са станели прекалено големи и преди да са започнали да пречат. Ако открием проблеми, трябва да се обърнем към специалист своевременно.

• Различни начини за мотивиране
Четенето не се изчерпва само с книги и приказки. То е навсякъде около нас – компютри, брошури, наръчници, упътвания, аудио книги и т.н. Нека покажем на децата, че четенето се ползва на всяко едно ниво от живота и не представлява само и единствено специално определено време от деня, в което всички сядаме, за да четем.
Четенето е важно умение, което ни трябва в живота.

• Да покажем ентусиазъм
Това никак не е трудно – надали има родители, който не притихва в простодушно умиление при вида на малкия си читател. Важно е, обаче, и да им го показваме. Да им казваме с думи колко се радваме, че вече може да чете само, да срича или да изчита гладко една цяла история. Да показваме интерес към книгата, която чете и да обсъждаме историята и героите в нея.
Нашата съпричастност е важна за изграждането на мотивация и интерес към книгите у децата ни.