Игри за развитие на фината моторика

child play with plasticine Игри за развитие на фината моторика

Игри за развитие на фината моторика от раждането до третата година на детето
Развитието на моториката е много важен елемент в общото развитие на децата. Първоначално те развиват основно общата моторика – умения за сядане, пълзене, ходене. Постепенно започват да развиват уменията си свързани с фината моторика – координация око – ръка, хващане на предмети, поставяне на предмети един в друг/ един над друг.Развитието на фината моторика при децата е дълъг процес, като освен за общото развитие, той играе важна роля и за развитието на говора.На какво да играем за да подпомогнем развитието на фината моторика на детето?

Възраст 0м. – 6м.
В тази толкова ранна възраст, основното умение свързано с развитието на фината моторика е координацията око – ръка.На три месечна възраст детето може да държи здраво дрънкалката и да я разтърсва с резки, неволеви движения.В този период можете да играете като застанете срещу него с дрънкалка и му показвате ритмични движения с нея, докато пеете.
Около шестият месец, децата вече ясно различават контура на играчките поставени на разстояние около 30 см. Приближавайте и леко отдръпвайте играчката от детето, а то ще се опитва да я хване.В идеалният случай – използвайте музикална играчка, която е позната на детето по звука, който издава.

Възраст 6м. – 1г.
В този период моториката и координацията на движенията на бебето бързо се развиват.
На 7 месеца детето може да хване две кубчета, по едно във всяка ръка, и да гледа в трето.
Вземете разноцветни кубчета от плат и ги подавайте последователно на детето, като ги показвате на разстояние, което изисква детето да се пресегне за да вземе желания предмет.При подаването на трето кубче децата обикновенно хвърлят тези кубчета, които вече държат.
На 8 месеца детето може спокойно да се обръща от гръб по корем и да играе с две играчки, по една във всяка ръка, като ги удря една в друга.
На 9 месеца детето може да участва в играта „ скрит предмет“. Когато му покажете, че скривате топче под чаша, то обръща чашата за да го намери.Много подходяща игра е дърпането на играчка към него с помоща на връвчица.Друго подходящо занимание за развитие на фината моторика в тази възраст е показването с ръчичка на жестове за
„ Здравей“, „ Чао“, „Браво“.
На 10 месеца, подходящи игри за развитие на фината моторика са: поставяне на топче в чаша или играчка, както и изваждането на предмети от кутия с помоща на пръстите на ръцете.

В периода между първата и втората година, децата усъвършенстват фините движения на ръцете.
Подходящи игри за развитие на фината моторика в този период са :
– Строеж на кула от кубчета
– Строеж на влак от кубчета
– Пускане на топче в чаша и изваждане на топче от чаша
– Поставяне на форми върху поставка за нанизване
– Низанки: превеждането на един предмет по линия
– Самостоятелно хранене с лъжица и пиене от чаша
– Драскане с молив
– Игри с играчки за дърпане и бутане
– Пускане на клечки в отвор на кутия
– Пускане на меки топчета/ пухчета в отвор на кутия
– Подаване на топка
– Подреждане на пъзел от 2 – 4 части
– Разделяне на играчка от две части
– Музикални играчки с палки: дървен ксилофон или барабан
– Заучаване на детски броилки, стихчета и песнички, които се изпълняват с характерни движения на ръцете
Разбира се, всяка игра, която измислите и включва движения на ръцете/пръстите е подходяща за развитие на фината моторика.Паралелно с игрите не забравяйте активната комуникация с детето – обяснявайте всяко свое действие с думи.

Любими наши игри за развитие на фината моторика на децата в периода 2г. – 3 г. са:
– Кутия за сортиране на форми/ формичката влиза само в определен отвор/
– Поставки за нанизване на форми в различни цветове
– Рисуване: с бои за пръсти, моливи, в пясък
– Детски играчки за шиене/ дървени играчки с подходяща, не остра дървена игла/
– Апликации, създаване на картини с естествени материали
– Работа с пластелин, солено тесто или глина
– Обличане и преобличане на кукли, готвене в детски кухненски сервиз и др.
– Конструктор
– Игри „ рибар“: хващане на многоцветни текстилни рибки с помоща на въдица
– Пъзели

С всяка следваща година възможностите на вашето дете се увеличават, играчките и игрите се променят, но всички те е необходимо да бъдат съобразени с етапа на развитие, в който се намира вашето дете. Играйте заедно, показвайте различни начини да се играе с една играчка и най – вече:
Забавлявайте се!

Каква е връзката масаж – реч?

Фините движения на пръстите на ръцете са тясно свързани с говорните центрове в мозъка и от там масажирайки детските пръсти, ние стимулираме и подпомагаме речевото развитие на детето си.
При децата с езиков дефицит този вид масаж е изключително ефективна допълваща форма на терапия, паралелно с работата на говорния терапевт.

mm7-300x191
mm5
1_2
1_1