Влиянието на цветовете върху децата и тяхната психика

deti(1)(1)Влиянието на цветовете върху децата и тяхната психика

В резултат на много изследвания беше изяснено въздействието на различните цветове върху децата. Ако използваме техните изводи, ще можем правилно да подберем цветовото решение в зависимост от предназначението на предметите или помещенията. Стоките, предназначени за деца, независимо дали става въпрос за хранителни продукти, играчки или книжки, могат веднага да бъдат различени сред подобните им благодарение на специфичното си цветово оформление. Обърнете внимание, че дизайнерите се стараят да използват при избора на цветовото решение основните цветове на спектъра. Това са жълтият, синият и червеният цвят. Те най-добре се възприемат от децата и предметите, оцветени в тези цветове, първи грабват вниманието им.
Общоприета практика е при оформление на помещения за деца – игрална стая или спалня – да се използват точно тези цветове. Но не забравяйте, че червеният цвят е силен дразнител и може да предизвика прекомерна активност.
Жълтият цвят хармонизира детето и предизвиква у него радостни чувства, като същевременно стимулира послушанието и съсредоточеността му. Той влияе благоприятно на възбудените, нервни и неспокойни деца. Възбужда апетита.
Зеленият цвят може да повлияе на развитието и изменението на характера на децата. Той оказва положително влияние на стремежа им за знания относно окръжаващия ги свят и в учебната дейност. Някои оттенъци могат да внушат смелост и самоувереност. Но не трябва да се прекалява със зеленото, ако детето е флегматик.
Синият цвет се асоциира с дълбочина и чистота. Оттенъци на синьото пробуждат въображението и провокират интерес към „далечни светове”. Ако искате да обърнете или привлечете вниманието на детето към нещо определено – използвайте малко син цвят.
Небесносин цвят – свежест, лекота, безтегловност. Този цвят оказва отпускащо влияние на целия организъм на детето, успокоява, а също така е възможно и да понижи кръвното налягане. Небесносините оттенъци могат да снемат напрежението в края на работния ден, но не забравяйте, че пренасищането на помещението с този цвят може да предизвика чувство за хлад и отчуждение.
Оранжевият цвят помага да се обединят хората, които са събрани в дадено помещение. Препоръчва се да се подбират оранжеви цветове за тези стаи, в които може да се събере цялото семейство заедно, например трапезарията или дневната.
Този цвят също така възбужда апетита и затова е подходящ за оформление на кухнята. Използването му в детските стаи помага на децата по-добре да понесат времето, което ще прекарат сами.
Виолетовият цвят символизира духовното съвършенство и чистотата, изобилието и просвещението. Предизвиква чувство за вътрешен покой и хармония. Много добре се съчетава с леки розови и жълти тонове.
Червеният цвят дарява радост, активира и възбужда, той не трябва да присъства прекалено в детската спалня, защото ще възпрепятства спокойния детски сън. Ако детето е хиперактивно, по-добре изобщо да се избягва използването на червения цвят в интериора и допълненията в неговата стая.
Познавайки особеностите и влиянието на всеки цвят, вие можете да оформите спалните, игралните стаи и другите помещения не само красиво, но и полезно за вашето дете.
Използвайки влиянието на цветовете, вие можете да създадете комфортна среда за децата си. Не забравяйте да отчетете, че в светлата част на денонощието трябва да преобладават по-светли и ярки цветове, а в тъмната част – по-тъмни, за да бъде нощната почивка на детето по-пълноценна.
Затова е добре да се снабдите с плътни завеси, с които да можете да закривате прозорците по време на сън и да осигурите на детето пълен покой и здравословна почивка.